T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / TUZLA - Tuzla Mesleki Eğitim Merkezi

İŞ KAZASI VEYA MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİMİ

2011 / 50 Sayılı Genelge Gereğince İşyerlerinde Çalışan Çırakların İş Kazası Geçirmeleri veya Meslek Hastalığına Tutulmaları Halinde Bildirim İşveren Tarafından Yapılacaktır.

 

 

İş Kazası veya Meslek Hastalığı Bildirim Formu  TIKLAYINIZ

 

 

Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğünün 2016 / 21 sayılı genelgesi   TIKLAYINIZ

Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğünün 2011 / 50 sayılı genelgesi   TIKLAYINIZ

Yukarıda belirtilmiş olan genelgeler gözden geçirilmiş ve yapılacak olan işlemler açıklanmıştır.

 

Buna göre; İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN ÇIRAKLARIN İŞ KAZASI GEÇİRMELERİ VEYA MESLEK HASTALIĞINA TUTULMALARI HALİNDE BİLDİRİM İŞVREN TARAFINDAN YAPILACAKTIR.

Açıklama aşağıdaki gibidir:

 

 

 

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı :B.13.2.SGK.0.02.05.00/X-1093-25-37-703                                                                                                                                                                                                                                                                 

Konu :Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları.

 

G E N E L G E

2016/21

 

Başkanlık Makamının 29.12.2010 tarihli ve 747 sayılı OLUR'ları ile Kurumumuz tarafından çıkarılan ve halen uygulanan genelgelerin, yürürlükte bulunan güncel mevzuata göre yeniden gözden geçirilmesi, güncellenmesi, konu bazında tekleştirilmesi ihtiyacının ortaya çıkması nedeniyle gerekli çalışmalar yapılarak kısa vadeli sigorta kolları çerçevesinde çıkarılan genelgeler tekleştirilmiş, genel yazı ve talimatlardan yürürlükte olması gerekenler genelgeye işlenmiş olup, yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

 

 

1.3.2.6331 Sayılı Kanunun Kapsamı ve İstisnaları

6331 sayılı Kanun hükümlerinin hangi işlere ve işyerlerine uygulanacağı Kanunun 2 nci maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre, 6331 sayılı Kanun hükümleri; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanmaktadır.

Ancak;

- Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri,

- Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri,

- Ev hizmetleri,

- Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar,

- Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri,

6331 sayılı Kanun kapsamı dışında yer almaktadır.

Buna göre, AFAD birimlerinin, Kızılay'ın, Belediyelerin itfaiye teşkilatlarının, derneklerin vb. birimlerin afet ve acil durumlara yönelik müdahalelerde görev yapan personeli istisna kapsamında değerlendirilecektir.

6331 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde belirtilen istisnalar hariç iş kazası ve meslek hastalıkları bildirimleri yapılacaktır. Bildirimlerin süresi içerisinde yapılmaması halinde idari para cezası uygulanacaktır.

 

5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan çırak ve stajyer öğrenciler ile aynı maddenin (e) bendi kapsamındaki İş-Kur kursiyerlerinin staj gördükleri sırada iş kazası geçirmeleri veya meslek hastalığına tutulmaları halinde, söz konusu kişilerin çalıştığı/staj gördüğü İŞYERİ İŞVERENLERİ TARAFINDAN BİLDİRİMLERİ MANUEL OLARAK KAĞIT ORTAMINDA YAPILACAK ve yükümlülüğün süresinde yerine getirilmemesi durumunda idari para cezaları eğitim veya staj gördükleri işyeri işverenlerine uygulanacaktır.






Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.03.2019 - Güncelleme: 02.08.2019 14:42 - Görüntülenme: 1694
  Beğen | 32  kişi beğendi