T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / TUZLA - Tuzla Mesleki Eğitim Merkezi

İşletmelerimizin, Velilerimizin ve Öğrencilerimizin Dikkatine

İşletmelerimizin ve Velilerimizin Bilmeleri Gereken Hususlar

Saygıdeğer İşletme Yetkilisi, Kıymetli Velilerimiz ve Sevgili Öğrencilerimiz;

Sözleşmede ve mevzuatlarda yazılı olan konular hakkında bilmeniz gereken hususları aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

 

İşletmede Mesleki Eğitim Esasları:

1- Aday çırak ve çırak olmak için 14 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Aday çırak ve çırak; öğrenci statüsünde olup, öğrencilik haklarından yararlanır. Bunlar işyerinde çalışan işçi sayısına dahil edilmezler.

2- Okul-İşletme-Veli/Öğrenci ile imzalanan sözleşme gereğince öğrencilerimiz haftada 4 gün, günde 8 saat işletmeye giderek "İşletmede Meslek Eğitimi" görür.

3- Öğrencilerimiz ara tatillerde, yarıyıl tatilinde ve yaz tatilinde de haftada 4 gün, günde 8 saat işletmeye giderek "İşletmede Meslek Eğitimi" görürler.

4- İşletmede devamsızlık yapan öğrencileri için meb_iys_dosyalar/34/32/970627/dosyalar/2024_01/16091148_imedevamsizlik.pdf devamsızlık formu doldurulur ve koordinatör öğretmen ile veya tuzlamesem@gmail.com mail adresine gönderilerek okul idaresine ulaştırılması sağlanır.

5- Öğrencilerimiz mesai saatleri dışında çalıştırılamaz. Akşam veya gece vardiyasında da çalıştırılamaz.

6- Öğrencilere, işletmelerde meslek eğitimi gördükleri süre içinde mesleki eğitim faaliyetleri dışında görev verilemez - çalıştırılamaz.

7- Öğrencilerin, işyeri dışındaki çalışma ortamlarına götürüleceği zaman velilerin bilgilendirilmesi gerekmektdir.

8- Okul-İşletme-Veli/Öğrenci ile imzalanan sözleşme gereğince öğrencilerimizin sigortası okul tarafından yapılmaktadır.

9- 12. sınıf öğrencilerimizin sigorta çıkışları okulun kapandığı gün yapılır.

10- Öğrencinin işletmede mesleki eğitim/stajı sırasında meydana gelebilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından ve süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli bildirimde bulunulmasından işyeri işverenleri/işveren vekili sorumludur. (Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, madde 144, Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü çıkışlı 29/09/2016 tarihli ve 2016/21 sayılı Genelge).

11- İşyerinden herhangi bir nedenle ayrılan öğrencilerimizin işyeri değişikliği talebi halinde, iki hafta içerisinde yeni bir iş yeri ile sözleşme imzalaması gerekir. Zorunlu hâllerde bu süre ücretsiz izin süresini (30 gün) geçemez. Bu süre içerisinde de bir işyeri ile sözleşme imzalayamayanlar devamsızlıktan sınıf tekrarına kalmış sayılır.

 

Okulda Teorik Eğitim Esasları:

1- Öğrencilerimiz teorik eğitim için, müdürlüğümüzün hazırlayacağı programa göre;

     9 ve 10. sınıfta haftada 1 gün,

     11 ve 12. sınıfta haftada 1,5 - 2 gün okula gelir.

2- Okul gününün dışında haftada 1-2 gün de tatil yaparlar.

3- Öğrencilere teneffüslerde ve öğle arasında dışarı çıkışlara izin verilmemekte olup öğrencinin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının okula gelmeden temin edilmesinin sağlanması gerekmektedir.

4- Öğrencilerimizin okul ve işletme ders not bilgilerini https://e-mesem.meb.gov.tr/pageOgrenciNot.aspx adresinden takip edebilirsiniz.

5- Okul - Veli - Öğrenci Sözleşmesini mutlaka okuyunuz. Okulumuza kayıt yaptıran veya nakil ile okulumuza gelen öğrencilerimiz ve velileri sözleşmede belirtilen hususları kabul etmiş sayılırlar.

 

Kılık – Kıyafet İle İlgili Bilinmesi Gerekenler:

1- Okul kıyafetlerinde sadelik, temizlik, bakım ve uyum esastır.

     Öğrencilerimizi; kısa pantalon, şort, eşofman, pijama, sandalet, terlik vb. kıyafetler ile okula göndermeyiniz.

2- Kız Öğrencilerimiz İçin; Saçlar temiz ve düzgün taranmış olup uzun olması halinde örülmesi veya arkaya toplanarak bağlanması gerekir. Makyaj yapılmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz.

3- Erkek Öğrencilerimiz İçin; Saçlar taranmış ve temiz olur. Ense düz olup sakal ve bıyık bırakılmaz. Zincir, kolye, yüzük vb. ziynet eşyası takılmaz.

 

Devam-Devamsızlık İle İlgili Bilinmesi Gerekenler:

1- Öğrencimizin okula ve işletmeye devam etmesi esastır.

2- Öğrencilerimizin ders devamsızlık sınırı 6 gündür. Devamsızlık sınırı aşıldığında öğrencinin okulla ilişiği kesilerek iş yeri sözleşmesi fesh edilir ve sigorta çıkışı yapılır.

3- İş yeri devamsızlık sınırı ücretli ve ücretsiz izin süresinden fazla olamaz. Devamsızlık sınırı aşıldığında yine okulla ilişiği kesilerek iş yeri sözleşmesi fesh edilir ve sigorta çıkışı yapılır.

4- Devamsızlıktan kalan öğrenciler bir sonraki eğitim ve öğretim yılının başında kayıt yaptırarak okula devam edebilirler.

5- Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı okul yönetimine velisi tarafından verilir ve özür okul tarafından kabul edilirse bu durum e-Mesem sistemine işlenir.

6- İşyerinden herhangi bir nedenle ayrılan öğrencilerimizin işyeri değişikliği talebi halinde, iki hafta içerisinde yeni bir iş yeri ile sözleşme imzalaması gerekir. Zorunlu hâllerde bu süre ücretsiz izin süresini (30 gün) geçemez. Bu süre içerisinde de bir işyeri ile sözleşme imzalayamayanlar devamsızlıktan sınıf tekrarına kalmış sayılır.

7- Öğrencilerimizin okul ve işletme devamsızlığını https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-cirak-ogrenci-devamsizlik-bilgileri-sorgulama adresinden takip edebilirsiniz.

 

İzin İle İlgili Bilinmesi Gerekenler:

1- Öğrencilerimiz resmi bayram günlerinde bayram törenine katılmak üzere ücretli izinli sayılır.

2- Öğrencilerimize ara tatillerde, yarıyıl tatilinde ve yaz tatilinde 30 günü geçmemek üzere ücretli izin verilir.

3- Yaz tatilinde işletmenin ve okulun onayı ile 30 gün ücretsiz izin de verilebilmektedir.

4- Okulların herhangi bir nedenle tatil edildiği günlerde (Hava muhalefeti nedeniyle gibi) öğrencilerimiz de tatil yaparlar.

5- Ücretli - Ücretsiz izin almak isteyen öğrenciler meb_iys_dosyalar/34/32/970627/dosyalar/2024_01/26101052_izindilekcesiyariyilveyaztatiliicinogrenci.pdf izin formunu doldurarak koordinatör öğretmen ile veya tuzlamesem@gmail.com mail adresine gönderilerek okul idaresine ulaştırılması sağlanır.

 

Maaş ve Devlet Katkısı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler:

1- İşletmeler, öğrenciye sözleşme gereği ödenmesi gereken ücreti her ayın başında öğrencinin banka hesabına öder.

2- 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerimize asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret ödenir. Bu öğrencilerimiz çırak olarak nitelendirilmektedir.

3- 12. sınıf öğrencilerimize asgari ücretin % 50'sinden az olmamak üzere ücret ödenir. Bu öğrencilerimiz de kalfa olarak nitelendirilmektedir.

4- Öğrencilerimize ödemiş olduğunuz ücretler talep etmeniz halinde "Devlet Katkısı" olarak işletmenize geri verilmektedir. (Asgari ücretin % 30'u ve % 50'si olarak).

5- İşletme; öğrencinin maaş dekontunu her ayın ilk haftası elden okul idaresine veya tuzladevletdestek@gmail.com e-mail adresine gönderir.

6- İşletmelerce öğrenciye ödenen ücretin Devlet katkısına ilişkin tutarı aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir.

 

Sınıf Geçme, Sınav, Alan-Dal Değişikliği ve Nakil-Geçiş İle İlgili Bilinmesi Gerekenler:

1- Tüm derslerden başarılı olanlar ve Türk Dili ve Edebiyatı dersi hariç en fazla 1 zayıf dersi olanlar doğrudan sınıf geçerler.

2- Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden; yılsonu başarı puanı en az 50 olanlar, bulunduğu sınıfta başarısız oldukları en fazla 3 dersten sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder.

3- Okullarda yapılacak tüm sınavlar açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılır.

4- Türk dili ve edebiyatı dersinin sınav puanları; yazılı sınavın %70’i, dinleme sınavının %15’i ve konuşma sınavının %15’i alınarak hesaplanır.

5- Mesleki Eğitim Merkezlerinde meslek alanı değişikliği 10. sınıfın birinci döneminin sonuna kadar yapılabilmektedir.

6- Mesleki Eğitim Merkezlerinde meslek dalı değişikliği aynı meslek alanında kalmak kaydıyla 11. sınıfın birinci döneminin sonuna kadar yapılabilmektedir.

7- Mesleki eğitim merkezi programlarından ortaöğretim kayıt alanındaki okullara, ortaöğretime kayıt şartlarını taşımak kaydıyla okulların açık kontenjanlarına göre tercihe bağlı olarak öğrenci nakil ve yerleştirme komisyonu kararıyla 10 uncu sınıf birinci döneminde ekim ayının sonuna kadar yapılabilmektedir.

 

 

DEĞERLİ VELİLERİMİZ;

Öğrenciniz ve Okulumuz İle İlgili Bilgilendirme Mesajı Almak İstiyorsanız

+90 (552) 285 64 61 Numaralı Telefona

Aşağıdaki Mesajı Whatsapp'tan Yollamanızı Rica Ederiz.


................................ İsimli Öğrencinizin Annesi-Babasıyım.

Bilgilendirme mesajı almak istiyorum. Gereğini arz ederim.

 

02-03-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.06.2022 - Güncelleme: 20.03.2024 14:53 - Görüntülenme: 14590
  Beğen | 30  kişi beğendi